Varför inte från Microsoft?

Jag läste på Groklaw där Dick Brass, en före detta anställd på Microsoft ställde sig frågan om varför Apple’s iPad inte kom från Microsoft.  Där ställdes också frågan (egen översättning, orginaltexten kan ni läsa på Groklaw)

Men mycket viktigare fråga är varför Microsoft, USA: s mest kända och framgångsrika teknikföretag, inte längre ger oss framtiden, oavsett om det är “tablet computers”  liksom iPad, e-böcker som Amazons Kindle, smartphones som BlackBerry och iPhone, sökmotorer som Google, digital musiksystem som iPod och iTunes eller populära webbtjänster som Facebook och Twitter.

Det fick mig att tänkta, ordentligt. Speciellt efter jag läst en läsares påhopp på Niclas Andersson:s blogg Open Force, och anklagar FOSS anhängare att vara kontraproduktiva samt fundamentalister mot allt som Microsoft gör. Jag är benägen att hålla med, till viss del ialla fall.  Jag satte mig ner och funderade lite på Microsofts flaggskepp, de tekniker som verkligen drivit tekniken framåt, för att ge lite “credd” till Microsoft och deras bidrag till vårat teknologiska samhälle. För att få lite på “fötterna” så googlade jag givetvis fram fakta på deras största teknologiska bidrag.

DOS

MS-DOS, Microsofts första flaggskepp, ett operativsystem för de första PC-maskinerna som verkligen slog igenom (gamla härliga “IBM-Kompatibel” eran :)), tydligen köptes rättigheterna till detta från “Seattle Computer Products” 1980. Vist, de förädlade och distribuerade MS-DOS, men att det är Microsofts innovation… nej….

Källa Father of DOS Still Having Fun at Microsoft

Windows – Fönsterhantering

Jo, det är fortfarande många som tror att fönsterhantering är en innovation från Microsoft. Men Microsoft köpte licensen från Apple att nyttja denna “teknik” till Windows 1.0

Apple had previously agreed to license certain parts of its GUI to Microsoft for use in Windows 1.0

Sen att Xerox var före apple lämnar jag därhän. :)

Källa: http://www.absoluteastronomy.com/topics/Apple_Computer,_Inc._v._Microsoft_Corp.

Windows NT

Ett nytt operativsystem från Microsoft som inte bara var ett “skal” över DOS, stulen från “Digital Equipment” när Dave Cuttler och hans programmerargrupp lämnar Digital för att utveckla ett nytt OS för Microsoft

Källa WindowsITPto

Internet Explorer

En av världens största “Internet Browsers”, ett tag hade den i princip monopol på Internet. Licensierad teknik från Spyglass

Källa : BusinessWeek

Jag tröttnade sen på att leta och dubbelkolla…

Men frågan kvarstår dock, vad är det för innovativ teknik som Microsoft bidragit med? De har produkterna och paketeringen, men var är innovationerna? Bör vi inte kunna ställa högre krav på ett av världens störta mjukvaruföretag?

And let the flaming begin………

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Be Sociable, Share!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • StumbleUpon
 • LinkedIn

6 thoughts on “Varför inte från Microsoft?

 1. Oscar

  Dom har nog mer marknadsföringsmässig innovation… hittade detta; “MS has a tendency to break things that they DO NOT control in THEIR implementation in order to STEAL control…. i.e. their creative interpretation of HTML in their dysfunctional web browser. Because MS renders it WRONGLY, some developers conform to that broken renderer, resulting in web pages that render correctly only when incorrectly rendered by MS.”

  Det är ju ganska snyggt att få till! Nåt som är trasigt i just deras program och ingen annans, blir typ en bugg i alla andras program. Kan man kalla det innovation? :)

 2. Barre Post author

  Hej Oscar,
  Länken du skickade ser ut att vara en forumtråd ang. Direct3D (jag medger att jag inte läst hela tråden).

  1995 behövde Microsoft ett sätt att köra spel i windows 95, istället för i DOS. De köpte då tekniken för 3D från ett företag (RenderMorphics) och implementerade deras mjukvara i DirectX.

  Det är inte heller en microsoft teknik, utan ytterligare ett uppköp… letar fortfarande efter en innovation från microsoft..

  Källa: http://www.qubesoft.com/index.php?main=overview.html

 3. Oscar

  Det är helt riktigt, det var i den tråden jag hittade citatet. Det är ju ganska orelaterat, men tyckte att det passade in. Min poäng var att innovationen ligger i det dom gjorde för att skapa den makt dom har, som citatet säger, felaktigt implementera något och göra satt det blir någon form av standard, och de som gjort rätt nu blir inkompatibla. Sorry om jag är rörig, hoppas du fattar vad jag menar :P

Comments are closed.