En elefant i vardagsrummet?

Det stor en elefant i vardagsrummet, alla ser den men vill inte prata om den. De låtsas som den inte finns.

Så känns det för mig när det kommer till Android och dess funktionalitet, eller snarare brist på funktionalitet . Låt mig summera lite om mina erfarenheter om så kallade “smart phones”. Jag har två mobiltelefoner, en privat och en via jobbet, samt att familjen har varsin mobiltelefon varav två är “smart phones” dessa modeller och OS vi kör för närvarande i familjen:

 • HTC Desire
 • Samsung Nexus S
 • ZTE Blade
 • Motorola Xoom
 • iPhone 3
 • iPhone 4

Som desktop-datorer har jag enbart några Linux-maskiner med debian och ubuntu installerat samt en iMac med OSX.

Så var är det jag gnäller om denna gång då.. jo, det är det faktum att alla källor jag insamlat information från när jag valt vilken mobil eller surfplatta jag skall införskaffa har skrivits av en “fan-boy” som är förblindad av sin kärlek till just sin “device” och/eller tillverkare. Jag tror inte det är för att vara elak mot sina läsare, det handlar helt enkelt att de inte ser bristerna för att de är så enormt uppslutna i fördelarna. Så hur skall man då kunna dela med sig av sina erfarenheter när de inte är objektiva eller kritiska?

Så därför har jag valt att skriva ner mina erfarenheter i denna post, och då valt att peka ut brister och fel som jag uppfattat. (kommentarer som : det går om du “rootar” devicen, eller laddar en cutsom firmware behöver inte slösa tid i denna post, jag vill inte “roota” min devise, det skall inte behövas enligt mig för i sådant fall är telefonen/surfplattan “broken by design“)

Android

Så nu till elefanten!

Ett av argumenten som “android fan boys” alltid slänger i ansiktet är att det är open source, och därför enklare att modifiera och addera funktion. Detta är sant för tillverkarna av telefoner, men inte för dig som användare av en Android telefon. De implementationer av  Android jag testat har förvånat mig på många punkter om vilka brister det finns, några är:

 • Kan inte installera OpenVPN klient
 • Kan inte specificera en proxy-server för browsern
 • Kan inte lösenordsskydda eller stänga av “in-app purchase” (vilket är idiotiskt när man lånar ut surfplattan till barnen)
 • Ingen “multi user” samt avsaknaden av gäst-läge.
  Att låna ut sin telefon/surfplatta till barn eller kompisar utan att kunna skydda sin data och alla konton är fullständigt idiotiskt.
 • Honeycomb (version 3) har ingen UMS montering (USB Mass Storage)

Att inte Honeycomb har UMS stöd innebär att jag helt enkelt inte kan ansluta min Xoom-platta till OSX eller Linux för att komma åt surfplattans filsystem för att kopiera filer till och från datorn. De har valt att enbart köra MTP (Media Transfer Protokol) vilket är ett Microsoft-utvecklat protokoll (!!??!!) och således inte fungerar 100% i varken Linux eller OSX. För att flytta filer mellan OSX och Xoom får man installera ett program på OSX som heter “Android File Transfer” och för att göra samma sak från en linuxburk måste man installera FUSE MTPfs (det finns i standardbilblioteken och kan installeras med apt-get install mtpfs)

Det är bara ett axplock av det som irriterar och frustrerar mig

iOS (iPhone)

Ett av argumenten som “apple fan-boys” alltid slänger i ansiktet är att det bara fungerar. Köper du en apple-produkt så fungerar allt som det skall…. det är inte sant. Kanske upplevs det så om man enbart kör apple-produkter, men jag upplever att iOS inte är lika stabilt som Android. Några av de brister som finns är:

 • Tappar anslutning mot mobilnätet, och tar lång tid att hitta det igen
  När jag åker från jobbet så har jag ingen mobilkommunikation i garaget. både min iPhone och min Android tappar nätet helt enkelt. Skillnaden är att Android hittar nätet inom en minut efter jag lämnat garaget medans iPhone tar mellan 15-30 minuter innan den får anslutning igen (det går snabbare om jag bootar om iPhone eller manuellt söker efter nät)
 • Beroende av iTunes för att uppgradera, backup eller synka.
 • Ingen “multi user” samt avsaknaden av gäst-läge.
  Att låna ut sin telefon/surfplatta till barn eller kompisar utan att kunna skydda sin data och alla konton är fullständigt idiotiskt.
 • Inga widgets.
  Bristen på widgets är enormt frustrerande för mig.
 • Instabilt.
  Ovanligt många gånger så krashar applikationer, det händer betydligt mer ofta än på Android. Till Apples försvar så krashar de väldigt “snyggt” och startar om applikationen blixtsnabbt vilket medför att användarupplevelsen blir väldigt lite störd .

 

Android vs iPhone

Helst av allt skulle jag vilja säga någonting annat, något som är öppet och användarvänligt för mig. En mobil plattform som tillåter mig att göra vad jag anser är viktigt och intressant. Nu finns inte den platformen tillgänglig för mig, så det jag har att välja på är an Android eller iOS baserad telefon/surfplatta. I detta valet vinner Android lätt p.g.a. funktioner och stabilitet, det går fortare för mig att arbeta i en android-miljö i jämförelse med iOS. Men jag måste understryka att jag ofta suckar och känner mig uppgiven när jag jobbar i Android, den är långt ifrån perfekt och jag misstänker att den aldrig kommer att bli det heller.

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Be Sociable, Share!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • StumbleUpon
 • LinkedIn

5 thoughts on “En elefant i vardagsrummet?

 1. Jimmy Hedman

  En idé kan vara att rapportera Android-buggarna till Google. Jag har för mig att dom har en publik bugtracker. Det löser inte dina “akuta” problem men det ökar sannorlikheter att det någon gång blir löst.

 2. Barre Post author

  Jo, men nu är detta inte några buggar, det är snarare “feature requests”.
  Men du har helt klart rätt, visst skallkkan jag rapportera detta till google

 3. Barre Post author

  Ett steg på vägen, men det hindrar inte “in app purchase”.

  Bäst av allt vore “multiuser”.
  Näst bäst : Guest mode.
  tredje plats : PIN för in app purchase
  Fjärde plats: PIN för Market.

  Men men… en bit på väg :)

Comments are closed.